Miettilan Juustola

kuvakollaasi

miettilan-kartta-sv-trans

Om ysteriet

Ysteriet Miettilän Juustola ligger i Sulkavas Rahkola, på gården Miettilä, ca. 30 km till väst från Nyslott. Företagaren på ysteriet är Osmo Miettinen.

Kaffeost börjades tillverka på Miettilä år 1994, nästan av en slump. Dåförtiden fanns det kor på gården, och mjölkkvoter överstegs ofta. Man ville tänka ut, hur överskottsmjölken skulle användas, och så börjades kaffeost förädla som binäring till mjölkproduktionen.

Gården Miettilä avstod från sina kreatur 2001, och numera transporteras den obehandlade komjölken för produktionen av kaffeosten på Valios mjölkbilar direkt från gårdarna i Sulkava. Kaffeosten tillverkas nuförtiden 60 000 kg i år, och den levereras nästan till 120 varuaffärer i östra Finland.

Tillverkning av kaffeost

Miettilän Juustola

Miettilän Juustola

Miettilän Juustola

Miettilän Juustola

I början av tillverkningen av kaffeosten pumpas mjölk till stora kastruller och i den tillsätts salt. Mjölken värms upp till ca. 37 °C. Då och då rörs mjölken om, så att man kan följa upp värmningen. I mjölken tillsätts löpe och osten koaguleras. Den koagulerade mjölken skärs med en skäräre i fyrkanter.

Efter en stund omrörs mjölkmassan i en centimeter bitar. Efter omrörningen får ostmassan stå i kastrullen för ett ögonblick, och sedan hälls vassla av från toppen av massan. Ostmassan läggs på ugnsplåtar och utjämnas.

De utjämnade ostdegarna sätts in i ugnen för gräddningen. När den första sidan är färdig, vrids osten om till en annan ugnsplåt, och också den andra sidan gräddas. Efter gräddningen flyttas ostarna till förkylningen. Efter det skyddas ostarna med en folie, och dem flyttas på rullpallar till ett kylrum.

Från kylrummet går ostarna till ett packeri, där dem skärs i olika stora tärningar vid behov. Tärningarna förpackas i vakuum-ostpåsar. Efter förpackningen prismärkas ostarna, och sedan är de färdiga att föras till matvaruaffärer.

ostopaikat2-trans

Kontakta oss
+358 50 592 0894